Serra da Estrela kaas, een ambachtelijke delicatesse

‘Schone melk van een gezonde kudde maakt altijd geweldige kaas’. Dit wordt al sinds de oudheid gezegd door degenen die het echt weten: de herders van de Serra da Estrela.

De Serra da Estrela kaas is de oudste Portugese kaas en erkend als een van de meest bijzondere kazen ter wereld. Het productieproces is nog steeds traditioneel. In 1287 richtte koning Dom Dinis de eerste kaasfabriek op in Serra da Estrela. De kaas was in die tijd al smakelijk en voedzaam met een uitstekende houdbaarheid en daarom regelmatig aanwezig op de reizen van de herders en grote ontdekkingsreizigers van die tijd. In 1996 heeft de Europese Unie het een beschermde oorsprongsbenaming toegekend voor kwaliteit en authenticiteit (DOP-keurmerk).

Serra da Estrela kaas, een ambachtelijke Portugese delicatesse. Lekker op brood of op toast met noten, marmelade en een heerlijk portwijntje.

Wat maakt de kaas zo speciaal?
De kaas wordt al honderden jaren met de hand gemaakt. De bereiding is volledig ambachtelijk. Het product bestaat uit slechts drie ingrediënten: rauwe en volle schapenmelk, distelbloem en zeezout. De Serra da Estrela kaas wordt alleen gemaakt van de melk van het ras Bordaleira da Serra da Estrela of Churra Mondegueira die in vrijheid grazen in het berggebied van de Serra da Estrela. Daarbij komt het handmatig melken, het filteren van de melk door witte doeken, het toevoegen van gemalen distelbloem met zout en een heel proces van filtratie, gieten, zouten, persen en rijping dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd en waarbij tijden en temperaturen zorgvuldig worden gehandhaafd.

Wat is het resultaat?
Een kaas met een halfzachte boterachtige pasta en een geelachtig witte kleur met een aanhoudend aroma en smaak, zuiver, sterk en licht kruidig.

nl_NLDutch