Mata do Buçaco, een oud exotisch bos

Mata do Buçaco bevindt zich op een half uurtje rijden van ons huis, gelegen in het gebergte Serra do Buçaco in de gemeente Luso. Het is een door monniken aangelegd bos van 105 hectare met vele wandelpaden en exotische bomen en planten van over de hele wereld. Het bos wordt beschouwd als een van de meest unieke en waardevolle gebieden in Portugal. In de woorden van Portugees schrijver José Saramago: “Mata do Buçaco kan niet worden beschreven, het beste is om erin te verdwalen”. Vooral in de zomer, als het warm is, geeft dit prachtige bos een heerlijke verkoeling.

Een kort verhaal over de Mata do Buçaco en het paleis. Een mix van natuur, geschiedenis, religie, architectuur en schoonheid.

In 1628 vestigden een groep karmelieten-monniken zich als kluizenaar in het toenmalige bos van de Serra do Buçaco. Om hun geest bezig te houden, weg van verleidingen, depressie en luiheid, bouwden de karmelieten een klooster ‘Convento de Santa Cruz do Buçaco’ en begonnen ze met de aanleg van een exotisch bos, waarvoor Portugese zeelui op hun reizen de soorten verzamelden. Het oorspronkelijke bos werd herbebost met vele inheemse en uitheemse planten en bomen, zoals ceders, sequoia’s, ginkgo’s, boomvarens. Twee eeuwen lang leefden de karmelieten zonder bezittingen, in afzondering in een omgeving van stilte.

De Mata do Buçaco heeft verschillende paden, trappen, bruggetjes, fonteinen en vijvers. De ‘Via Sacra’: heilig pad dat het verhaal van Jezus met het kruis vertelt, met kapelletjes langs de route. De ‘Caminho das Águas’: pad over een monumentale trap van 144 treden met de beroemde fontein ‘Fonte fria’. De ‘Vale dos Fetos’: pad van de vallei van boomvarens.

In 1834 werden de religieuze ordes in Portugal verboden en werd het klooster in Buçaco gesloten. In 1888 werd begonnen met de bouw van een paleis in neo-manuelijnse stijl, ontworpen door de Italiaanse architect Luigi Manini. In 1907 was het Palácio do Buçaco klaar. De galerijen van het paleis zijn versierd met tegels van de keramist Jorge Colaço en binnen tref je een museumcollectie aan met werken van beroemde Portugese kunstenaars uit die tijd, zoals de kunstschilders Carlos Reis en João Vaz.
In 1917 werd het paleis een hotel. En dat is het nog steeds. Het Palácio Hotel do Buçaco is één van de mooiste, romantische en meest historische hotels in Portugal.

Bijzonder weetje. ‘Bos Madiba’, een eerbetoon aan Nelson Mandela.

‘Bos Madiba’ ligt in de Mata do Buçaco, op een plek in de buurt van het Palácio Hotel, als eerbetoon aan Nelson Mandela. De plek heeft tot doel het leven van de Zuid-Afrikaanse historische leider te vertellen door middel van honderd bomen, elk gekoppeld aan een passage uit het leven van Mandela, ook wel ‘Madiba’ genoemd.

In aanwezigheid van Ndaba Mandela, kleinzoon van Nelson Mandela en directeur van de Africa Rising Foundation, werd boom nummer 18 geplant, die symbool staat voor de geboortedag van Nelson Mandela.

nl_NLDutch